За останні сім років кількість курців в Україні зменшилася на 25 відсотків

Дослідження свідчать — дедалі більше українців відмовляється від згубної звички. Звісно, до ідеалу нам ще далеко, адже щоденно в нашій країні курить 7,2 мільйона дорослих громадян. Але статистики зауважують — прогрес таки є.

Докладніше про дослідження — Лілія Олефір, виконавчий директор громадської організації «Життя».

— То на скільки в нас поменшало курців?

— У порівнянні з 2010 роком, у 2017-му частка дорослих курців зменшилася на чверть. Якщо у 2010-му курили 49,6% серед чоловіків, то у 2017-му цей показник знизився до 39,7%. Серед жінок щодня курить 8,8%, а сім років тому таких було 10,5%.

Кількість курців серед підлітків у віці 15 — 17 років також зменшилася — з 20 до 12 відсотків. Це важливо, адже 90% усіх курців починають палити у віці до 18 років.   — Чому люди кидають курити?

— По-перше, через зростання вартості акцизів на тютюн і, відповідно, цін на сигарети. Як виявилося, це найефективніша стратегія боротьби з курінням. Адже молодь не починає курити через високі ціни, а ті, хто вже курить, задумуються над тим, щоб кинути.

Крім того, у 2012-му заборонили курити в кафе та ресторанах. Тоді ж обмежили рекламу спонсорства тютюнових виробів в Україні. Зрештою, підвищилася обізнаність населення щодо шкідливості куріння.

Та й імідж, який створюється зусиллями тютюнових компаній, уже відходить на задній план. Курити — це вже давно не модно! Щороку від хвороб, спричинених цією звичкою, у світі помирає понад 7 мільйонів осіб, а в Україні — 85 тисяч. З них 82 тисячі — це чоловіки і 3 тисячі — жінки.

— А в порівнянні з іншими країнами світу ми дуже багато куримо?   — У нас налічується 7,2 мільйона курців, які палять щоденно. Це 20% населення. Приміром, в Австралії та Великій Британії курить 15 — 16 відсотків населення. Серед 53-х країн європейського регіону за поширеністю куріння Україна посідає 14 — 15 місця. Однак у нових рейтингах ми будемо на кращих позиціях.

джерело: http://expres.ua

Комментарии