Супершвидкий лазер, юридичний бот і вода з повітря. Проекти молодих українців, які перемогли на Falling Walls Lab Kyiv 2017

Міждисциплінарна наукова конференція Falling Walls Lab Kyiv 2017 пройшла цієї суботи в українській столиці. Переможцями стали розробки в галузях лазерних технологій, юриспруденції та збереження природних ресурсів.

Українські науковці та інноватори 30 вересня в Києві представили 15 проектів з різних галузей життєдіяльності. Тільки Правда посилаючись на НВ, розповість про трьох переможців, які поїдуть на глобальну конференцію Falling Walls до Берліну.

Регіональні Falling Walls Lab, які проходять у різних містах світу, передують щорічній однойменній конференції у Берліні, яка була заснована в 2009 році з нагоди 20-річчя падіння Берлінської стіни провідними вченими Європи за підтримки уряду Німеччини. На цих конференціях свої ідеї презентують студенти, аспіранти, кандидати наук, підприємці, молоді політики, новатори в галузі мистецтва, дизайну, програмування та інших прикладних спеціальностей.

Студенти, молоді науковці та інноватори представили в Києві 15 проектів у галузях медицини, сільського господарства, юриспруденції, культури, освіти та альтернативної енергетики

1Ultrafast Laser Nanostructuring

Ярослав Гнілицький представив ультрашвидке лазерне наноструктурування поверхні будь-якого матеріалу. «Сьогодні увесь технологічний світ переходить від мікротехнологій до нанотехнологій. Мій проект уже визнаний у Європі. Я радий, що тепер і в Україні з’явився такий запит» – підкреслив Гнілицький.

За його словами, українська розробка значно переважає аналоги з найкращих лабораторій США та Німеччини. Створена Гнілицьким технологія лазерного наноструктурування поверхонь забезпечує швидкість 30 тис. мм/с, тоді як американська та німецька, відповідно, 50 мм/с і 100 мм/с. Окрім того, на відміну від іноземних аналогів, вітчизняна розробка не потребує вакуумного середовища та дорогого обладнання.

Гнілицький зазначив, що ультрашвидке лазерне наноструктурування поверхні має багато способів застосування. Наприклад, при виробництві медичних імплантів і LED/OLED-дисплеїв. Цю технологію можна використовувати при виготовленні рефрижераторів і військових лазерів, а також в авіабудуванні та сонячній енергетиці.

2AxDraft – Access to Justice

Юрій Заремба розповів про розумний конструктор документів: «Мій проект має велику місію — змінити юридичну професію у світі. Рутинна робота демотивує. Давайте ми її віддамо машині, а людині дамо змогу творити».

За його словами, юридичні послуги – це зазвичай набір стандартних сервісів, але з дуже високою вартістю. Згідно міжнародних досліджень, приблизно половина населення земної кулі щороку потребує юридичних послуг. В Україні цей відсоток навіть вище, зазначив Заремба.

Через високу вартість юрпослуг 11% наших співвітчизників відмовляються від звернення до юристів. І це не дивно, підкреслив Заремба. Адже в Україні середня вартість таких послуг складає 9 тис. грн., тоді як середньомісячна зарплатня – вдвічі нижча.

Проект AxDraft покликаний знизити вартість юридичних послуг та полегшити доступ до правосуддя завдяки автоматизації. Цей онлайн-розробник документів зможе звільнити юристів від рутинної роботи. Заремба зазначив, що малі та середні підприємства вже зараз можуть скористатися безкоштовною юридичною платформою business.axdraft.com. На якій високоякісний документ можна створити лише за декілька хвилин, відповівши на кілька простих запитань.

«Уявіть: ідеальні юридичні документи доступні для всіх, на будь-якому мобільному пристрої, за хвилини, безкоштовно», — підкреслив Заремба. Він зазначив, що ця платформа може працювати в будь-якій країні світу з будь-якими юридичними документами.

3Water Crisis with Water Cloud UA

В XXI столітті вода – стратегічно важливий ресурс. Населення планети збільшується з кожним роком, а прісна вода — це ресурс, який не відновлюється, тому проблема доступу до нього стає життєво важливою.

Олена Савчук зазначила, що населення Землі вже перевищило 7 млрд і щороку збільшується на 53 млн чоловік. Водночас водні ресурси з кожним роком зменшуються на 0,3%.

Вона представила проект Water Cloud UA — прилад, що виробляє воду з повітря за мінімальних ресурсів. Він зможе забезпечити потреби армії, медицини, промисловості, а головне — зрошувати поля, що зможе вирішити також проблему продовольчої кризи.

Українська Водяна хмара дозволить вирішити проблему питної води на забруднених чи засушливих землях і навіть у пустелях. «Під час мого трихвилинного виступу ми можемо отримати 150 мілілітрів води, свіжої води», — підкреслила Савчук. Пристрій, який це може забезпечити, складається з термоелементів і сонячних панелей.

джерело: http://nv.ua

Комментарии